7 tips mot vintertrötthet

sara-che-7-tips-mot-vintertrötthet-beck-söndergaard

En av dem mest återkommande samtalsämnena just nu cirkulerar runt hur vintertröttheten har kickat igång på riktigt. Färre timmar av dagsljus påverkar alltid mina energidepåer, nästan så att jag är redo att gå till sängs klockan fyra på eftermiddagen.

I år har jag approcherat vintermörkt på med ett helt annat sätt och det har gjort all skillnad i världen för mig. Framförallt väljer jag att vara snäll med mig själv i samtliga steg, vad är vitsen annars om vi inte kan vara det?

Sömn

Var snäll med kroppen och sov, kroppen rör sig i cyklar precis som naturen. Och precis som naturen går kroppen i viloläge under vintern för att sedan ta ny tag när våren kommer. Jag tycker att vi tar sömn för givet, jag vet att jag var jättebra på att inte sova tillräckligt och om ja gjorde jag det så hade jag dåligt samvete. Släpp det där! Lyssna på kroppen och sov ut.

Morgonritual

Jag är så tacksam för min morgonritual, det har gett mig så otroligt mkt genom åren. Genom att tillgängna min första stund på morgonen till mig själv och min meditationspraktik känner jag mig alltid mkt piggare, tom dem dagar jag fått minimal sömn. Läs mer om min morgonritual här.

Fönster

Under dem få timmarna av dagsljus sitter jag alltid vid ett fönster och jobbar. På så sätt få kroppen möjlighet att ta in mer dagsljus som boostar mina energidepåer, plus att det känns inte som att jag lever i ett ständigt mörker.

Jag har alltid fascinerats av somliga svenskar som släcker ner, trots att det är fortfarande lite ljust ute för att dem tycker det är mysigt.

 

sara-che-7-tips-mot-vintertrötthet-beck-söndergaard

Dagsljus

Ta vara på soltimmarna, även om solen inte skiner. När jag arbetade på kontor brukade jag gå ut på lunchen, en kort promenad på 10-15 minuter är ett bra sätt att syresätta kroppen och boosta upp energinivån så att man orkar mer eftermiddagen på ett mer produktivare sätt. Plus att kroppen får lite rörelse gör den alltid gott.

Träning

Under vinterhalvåret tenderar vi att spendera mer tid inomhus, gärna sittandes. En kort promenad eller eller svettigt pass (beroende på hur dina personliga referenser ser ut) gör dig väl!

Om jag inte tränar eller går ut på mina promenader känner jag hur energin i kroppen börjar stagnera. Jag kan bokstavligen känna hur energiflödet saktar upp, jag blir mer benägen för att känna mig trött och även deppig. Som HSP hjälper rörelse mig att processa, tro det eller ej men jag har fått några av mina bästa idéer när jag trampat på crosstrainermaskinen i gymmet.

Mat

Jag utgår ifrån att ni är medvetna om att ALLT är energi på en molekylär nivå. Vad du stoppar i din kropp kan antingen hjälpa eller stjälpa din energi. Just därför är jag medveten om att minimera processad mat, eftersom det innehåller ingen livsenergi. Jag försöker äta mer grönsaker, nötter, bönor och frukt för att förse mig själv med rätt förutsättningar för att palla med. Jag har även börjar applicera mer ayurvedisk ört som Ashwaganda för att balansera hormoner och stressnivåer och börjat snöa in mig på helande svampar som tex Lion’s Mane (mer om det kommer snart eftersom det förtjänar ett eget inlägg).

Solterapi

Om du behöver en extra kick kan jag varmt rekommendera solterapi. Det hjälper verkligen! Jag har testat det vid 2 tillfällen och jag känner av effekten av en timmas solterapi i 1-2 veckor. Det yttrar sig genom att jag har mer energi, dvs kommer jag upp enklare på morgonen, energinivån under dagen dippar inte och det finns en naturlig lust till att fortsätta vara aktiv. Om ni vill ha tips på ett ställe som jag kan rekommendera varmt i Stockholm får ni gärna skriva i kommentarsfältet.

Vad är era bästa tips för att motverka vintertrötthet? Dela gärna med er i kommentarsfältet nedan.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!