Spirituell: vad betyder det egentligen?

sara-che-spiritual-but-what-does-it-mean

Ett ord som innefattar mkt, och om du frågar mig så innefattar det: allt. Innan jag går in på djupet av dessa ämnen vill jag ge en förtydning av dess betydelser, utan att skriva en avhandling.

Låt oss börja med att sticka hål i två vanligt förekommande missuppfattningar om spiritualitet. Att vara spirituell är inte synonymt med att vara religiös, på samma sätt som att praktisera yoga och meditera varje dag är inte synonymt med att vara spirituell.

Vad vi uppfattar som vår fysiska materiella värld, är egentligen inte fysiskt eller materiellt alls, det är faktiskt långt ifrån det. Detta har bevisats gång på gång av flera Nobelpris (bland många andra forskare världen över) vinnande fysiker, en av dem är Niels Bohr, en dansk fysiker som gjorde betydande bidrag till förståelsen av atomstrukturen och kvantteorin.

Kvantfysiker upptäckte att fysiska atomer består av energiska vorter som ständigt spinner och vibrerar, var och en utstrålar sin egen unika energisignatur. Därför, om vi verkligen vill observera oss själva och ta reda på vad vi är, är vi verkligen varelser av energi och vibrationer och utstrålar vår egen unika energisignatur – det är faktum och vad kvantfysiken har visat oss gång på gång. Vi är mycket mer än vad vi uppfattar oss själva vara, och det är dags att vi börjar se oss själva i det ljuset.  Om du är intresserad av hur långt forskningen har hunnit ikapp så rekommenderar jag att du söker dig vidare inom kvantum fysiken och läser även denna intervju med Tessla.

Eckhart Tolle skrev i sin bok ’The Power of Now’ att han kunde känna en distinkt skillnad när han kände sig självmordsbenägen och tänkte ”Jag kan inte leva med mig längre!”. I boken beskriver Tolle hur han kände att det fanns två ”jag” närvarande. Ett jag, och det andra jaget som han inte kunde leva med.  ”Vem är det här andra jaget som jag inte kan leva med?” frågade Tolle. Han fick inget svar, istället blev det ögonblicket avgörande för hela hans liv när han insåg att han inte är synonym med sina (självmords)tankar.

Att vara spirituell innebär att leva från hjärtat och inte identifiera sig som med sina tankar, eller att inte reagera utifrån känslor. Att vara spirituell är en medvetenhet inom dig, du är essensen bakom tankarna och känslorna, dvs energin och kraften bakom. Själen.

Det här är inget du kan greppa på en mental nivå, släpp det. Det här går mkt djupare än så och därför brukar jag säga till dem som jag hjälper med deras spirituella process: vägen in är igenom hjärtat. Slappna av, ta ett djupt andetag och känn dig fram. Det här kan vara en som process som sker över många år,majoriteten av oss är så pass influerade av samhället omkring oss att vi inte kan urskilja vad som är jag och vad som är betingat (tänk: Pavlovs hundar).

Att vara spirituell är en medvetenhet, en medvetenhet att du är så mkt mer än bara en fysisk kropp, som har en personlighet, som har tankar och känslor som har blivit formade efter livserfarenheter. Vilket är fullt naturligt att vi har blivit, vi är alla födda i en värld där ditt livs agenda redan planerat för dig så fort du föds: dagis, förskola, skola, jobba, giftemål osv. Och låt oss inte glömma alla kulturella och sociologiska betingelser. Det finns redan ett program av vad som förväntas av dig, och Gud förbjude om du skulle avvika från normen (läs: sarkasm). Just ja, det var ju det här med att vara normal igen?

(side note: är det inte intressant hur vi alla ville passa in när vi var små. Bli accepterade för vilka vi var, medan vi spenderar resten av våra liv på att försöka finna vad som gör oss unika? När vi hade det redan från början? Bara en parantes).

Att vara spirituell är synonymt med att känna in vad som känns rätt för dig, och även om det känns rätt, att våga ifrågasätta dem känslorna. Är det betingat? Det handlar om att stå i sin sanning, även om den sanningen är smärtsam. Betyder det att du ifrågasätter din identitet? Ja. För mig har det inneburit att jag har spårat tillbaka 34 år av mitt liv för att förstå vart programmeringar och begränsade tankesätt kommer ifrån.

Kan alla uppnå spirituell medvetenhet? Ja, så länge du är redo att avprogrammera dig själv från begränsande tro om dig själv och andra. En begränsande tro är synonymt med en tanke som innehåller en negativ laddad värdering som du upplever som sanning. Din sanning. Och vad är en sanning? Jo, något vi har repeterat för oss själva tillräckligt länge för att tro på det.

Skillnaden mellan en tro och en medvetandet är en distinkt skillnad, en skillnad som jag vill att ni ska uppleva för er själva istället för att jag ska med hjälp av ord beskriva något som ändå upp till var och en att erfara.

Hur ser du på spiritualitet? Har du någonsin upplevt att en kraft vibrera inom dig? Vad betyder själ för dig? Fick ni mer perspektiv/insikt i vad spiritualitet är? Känner du att du kan relatera till det jag skrev? Känner du att du korrelerar med orden och dess energi utan att egentligen första varför? Bra!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!