Livet som en HSP

sara-che-life-as-a-hsp-h&m-floral-maxi-dress-monki-round-sunglasses

Som barn kände jag mig alltid annorlunda. inte bara för att mitt utseende skiljde sig från alla andra men även för en annan del, som jag inte kunde sätta ord på. Jag kände mer. Omgivningen tyckte jag var väldigt känslig, medan jag började någonstans acceptera att jag kanske bara var konstig då jag redan hade börjat bli mobbad vid det laget.

Under åldrarna 5-6 brukade jag ligga vaken om nätterna, jag lyssnade på Skönheten och odjurets kassettband i hopp om att somna. Istället låg jag vaken och tänkte på meningen med livet. varför är vi här? jag sökte svar till mina frågor som fick mig att känna mig ännu mer konstigare, just för att jag ville veta mer. Det var inte förens ett par år sedan när jag snubblade över termen ’Highly Sensitive Person’ som det började klarna för mig.

Även om vetenskapen har börjat skrapat på ytan av aspekter av personer med starka sjätte sinnen och konceptet om att vad HSP innebär, kunde jag hitta ett lugn att det fanns en förklaring till mina upplevelser. Det kunde vara så enkelt som att gå in i en butik, träffa främmande människor och bli översköljd men känslor som inte var mina. Fast upplevelsen var som att dem var mina. Försök att normalisera det här för en hormonell 16 åring tonåring.

Trots att jag kunde prata om dessa ämnen kände jag mig inte trygg i att jag skulle bli förstådd av andra. Klimatet som jag befann mig i då var inte mogen. Tack vare mina år i Los Angeles fick jag uppleva hur det är att bo i ett klimat där det finns en större acceptans till att prata om spiritualitet, ’empaths’ och indigobarn. Det hjälpte mig förstå mig själv bättre, och acceptera mig själv mer.

sara-che-life-as-a-hsp-h&m-floral-maxi-dress-monki-round-sunglasses

Vad är HSP?

Först och främst, HSP är inte ens sjukdom. Enligt forskaren Eelaine Aron är 15-20% av världens befolkning HSP. Biologer har funnit över 100 arter som har dessa drag. Dragen återspeglar en viss typ av överlevnadsstrategi. Hjärnan hos HSP fungerar egentligen lite annorlunda än andra.

 Här är en lista över några HSP-egenskaper:

1. Människor pekar på det. Du har fått höra hela ditt liv att du är för känslig, alltför känslomässig eller lätt för att gråta.

2. Du känner andras känslor. Tom innan den andre personen har sagt hur dem mår, vet du redan. Du kan gå in i ett rum och känna den generella vibben och plocka upp vibben i omgivningen.

3. Negativitet är överväldigande. Höga röster, konflikter och ilska kan bli näst intill fysisk jobbigt

4. Att vara i trånga platser överväldigar dig. Du gillar inte att vara i gallerior, sportevenemang, mässor eller andra offentliga platser med folkmassor. Du känner dig kvävd och alltför överväldigad, du vill inget annat än att gå därifrån.

5. Du undviker negativa mediebilder. Du tycker att det är extremt jobbigt att titta på eller läsa om tragiska nyhetshändelser eller se obehagliga bilder. Det tynger dig så mycket, du undviker att titta på dessa bilder så gott du kan.

6. Du ser med en gång om någon ljuger. Allt du gör du behöver göra är att kolla på personens ansikte eller lyssna på tonen av rösten och du vet med en gång om sanningen sägs eller inte.

7. Du tar på dig andras symptom. Om någon nära dig är sjuk kan du känna liknande symptom i din kropp.

8. Du är dumpningsplatsen för andras problem. Människor runt dig tycks gravitera mot dig och lossa all sin smärta och problem på dig. Eftersom du är en empatisk, känner du sig tvungen att hjälpa, till och med om det skadar dig.

9. Du känner ofta trötthet. Eftersom andra tar så mycket av dig känner du ofta av energi och extremt trött. Du kan till och med ha kronisk trötthetssyndrom.

10. Du har ett rikt inre liv. Du är mycket kreativ, fantasifull och kärleksfull. Du kan vara inblandad i konst eller andra kreativa sysslor. Du känner dig nära djur och tycker särskilt om ditt förhållande med dina husdjur.

sara-che-life-as-a-hsp-h&m-floral-maxi-dress-monki-round-sunglasses

 

11. Du är känslig för ljud och sensoriska känslor. Höga ljud eller plötsliga dramatiska rörelser kan skrämma dig. Du känner dig också överväldigad av starka ljus, grova tyger och starka lukter. Du märker också mycket subtila ljud, beröring och dofter.

12. Du hanterar din miljö. Du skapar din levnads- och arbetsmiljö för att tillgodose dina känslor. Du ordnar ditt schema och åtaganden för att undvika obehagliga, kaotiska eller alltför stimulerande situationer.

13. Du gillar inte narcissister. Du är särskilt störd av narcissister som sätter sig före andra hela tiden och inte är känsliga för andras känslor. Du kanske ens tror att det är något fel med dig eller att du har någon form av känslomässig störning.

14. Du kan nästan känna veckodagen. Varje dag i veckan har en specifik ”känsla” till den. Du märker när en onsdag känns som en lördag. Du känner dig särskilt tung i början av arbetsveckan. Även månader och årstider har en särskild känsla.

15. Du är en bra lyssnare. Människor berättar det hela tiden. Du lyssnar medvetet och känner dem rätta frågorna och kommentarer för att människor ska känna sig trygga och få dem att känna sig hörda.

 Det här låter mycket för en person som inte har dessa egenskaper, men för många andra inklusive mig, är detta en naturlig del av livet. Med tiden har jag lärt mig att hantera dessa egenskaper. Men för att kunna göra det, måste vi hedra dem också. Och om du inte är HSP, kanske du känner igen dessa egenskaper i någon du känner. Att förstå de olika skillnaderna kan göra oerhört för dig och dem.

Du förstår, HSP har fler antenner som gör att vi kan plocka upp mer. När vi ”plockar” upp på dessa energier och känslor, det är som vi känner dem själva.  Tänk dig att känna andra känslor, oavsett om det är glädje eller stress. Ja, det kan lämna en tömd. Genom att hedra din känslighet kan du lära dig att använda dessa egenskaper till din fördel. Det kan bli en kompass i livet som hjälper dig att gå vidare på nya sätt, och hjälpa dig att inte gå in i situationer som inte gagnar dig.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • Så himla bra inlägg! Jag insåg att jag var HSP sent i livet också, men då var det många pusselbitar som föll på plats.. Tack för att du tar upp ämnet <3

  Maria Kosmala 2018-11-19 21:14:58 https://nouw.com/mariakosmala
  Svara
  • Svar på Maria Kosmalas kommentar.

   Vad kul att du tycker om inlägget Maria. Samma här, efter 30 och sedan dess har det blivit mkt enklare att navigera mig fram och förstå varför mina behov skiljer sig tex från andra som inte är HSP 🙂

   sarache 2018-11-20 13:56:21
   Svara
 • Hej, jag kan nog själv identifiera mig som en HSP, det är intressant att det på senare tid har fått ett nytt namn när det funnits sådana människor sedan urminnestider. Jag tänker på de som intuitivt kan känna av energier, känslor, tankar med mycket mera, de som kallar sig sensitiva eller mediala. De som i folkmun har kallats häxor och spågummor och i dagens läge medium. Jag tror att de som identifierar sig som en HSP ofta är mediala fast de inte vet om det. Oavsett om man vill identifiera sig med att vara HSP eller medial så är det nog bra att det uppmärksammas, för vi behövs. Fler till insikt!

  Silvana 2018-06-03 23:19:04
  Svara
  • Svar på Silvanas kommentar.

   Hej Silvana! Tack för din fina kommentar 🙂 Jag är helt med dig att det är intressant hur personer som oss har funnit under olika titlar och benämningar i århundraden. Min generella uppfattning är att eftersom forskningen äntligen börjar hinna ikapp + andra faktorer börjar det bli mer normaliserat. Jag känna många HSP, som inte vet att dem är det till en början för det inte funnits någon som kunnat förklara och dem som vet men vill gärna inte yttra det offentligt av olika skäl. Jag är 34 år idag, och varit sensitiv hela livet – hade jag vetat att det är normalt, att det är inget ”fel” på mig osv hade jag kanske besparat mig själv en massa självhat och förvirringar kring allt jag snappade upp. Vi behövs verkligen, och min intention är att prata mer om dessa ämnen. 🙂

   sarache 2018-06-04 14:46:37
   Svara
 • Tack för detta inlägg -så mkt insikt just nu. wow 🙂

  2018-05-28 2018-06-03 12:01:07
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!